Mesto Levoča dnes odovzdalo do užívania 20 nových nájomných bytov

01.10.2009 Levoča

Nových 20 nájomných bytov na sídlisku Západ v Levoči dnes predpoludním slávnostne odovzdali do užívania ich obyvateľom.
Bytový dom začalo mesto stavať v júni minulého roka. V rovnakom období sa rozbehla aj výstavba objektu s ďalšími 20 bytmi v lokalite na sídlisku Rozvoj a tie plánujú skolaudovať začiatkom novembra tohto roka.
Celkové investičné náklady na výstavbu dvoch obytných domov presiahli 2,18 milióna eur (65,75 milióna Sk), pričom financovanie radnica zabezpečila z viacerých zdrojov. Zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) získali úver vo výške 1,66 milióna eur (50,04 milióna Sk) a fond im poskytol aj 5642 eur (170.000 Sk) na vybudovanie dvoch bezbariérových bytov. Zároveň dostali dotáciu 436.434 eur (13,15 milióna Sk) od Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR (MVRR) a zvyšné prostriedky vyčlenila samospráva z vlastného rozpočtu.
\"Ide o byty bežného štandardu a sú určené predovšetkým pre mladé rodiny ako takzvané štartovacie byty. Chceli sme vytvoriť podmienky pre ľudí, ktorí zatiaľ nemajú dostatok finančných prostriedkov na zadováženie si vlastného bývania. Máme záujem, aby neodchádzali z mesta, a preto rokujeme aj so súkromnými spoločnosťami, ktoré chcú stavať byty v Levoči, \" povedal dnes pre TASR primátor mesta Miroslav Vilkovský.
Pridelením 40 nájomných bytov v tomto roku sa mestu podarí uspokojiť približne 90 % žiadateľov, ktorí spĺňali podmienky ŠFRB, MVRR pre poskytnutie finančných prostriedkov na výstavbu. Žiadatelia museli preukázať schopnosť platiť nájomné a nesmeli vlastniť iný byt alebo rodinný dom. Ich príjem za minulý rok nesmel presiahnuť trojnásobok životného minima a museli mať trvalý pobyt v meste Levoča. Podľa vedúcej oddelenia investičnej činnosti mestského úradu Alžbety Pitorákovej prijaté Všeobecne záväzné nariadenia mesta však zohľadňuje aj výnimky.
\"Posledné dve spomínané podmienky nemuseli splniť napríklad lekári, za predpokladu, že pracujú v levočskej nemocnici a po uzavretí nájomnej zmluvy sa prihlásia k trvalému pobytu v našom meste, \" spresnila.
Zmluva o poskytnutí dotácie mestu podľa Pitorákovej umožnila dohodnúť nájomné vo výške 3,75 % z obstarávacej ceny bytu, tak, aby dokázalo splácať získaný uver. V prepočte to znamená, že za trojizbový byt zaplatia užívatelia mesačné nájomné približne 180 eur (5423 Sk) a za jednoizbový 115 eur (3464 Sk).
V päťpodlažnej budove, ktorú dnes odovzdali jej novým nájomníkom, sa nachádza 18 trojizbových a dva jednoizbové byty, pričom jeden z nich (1-izbový) je určený pre obyvateľa s telesným postihnutím. Druhý dom s 20 bytmi plánujú odovzdať užívateľom ešte do konca tohto roka.
 

Vyberte región